KAREL ŠÍP oslavuje jubileum

Vydáva album BLÁZNIVEJ KMET. 

Moderátor, zabávač, scenárista a textár Karel Šíp sa narodil 1. júna 1945 v Prahe. Po štúdiu na strednej filmovej škole v Čimelicích začal pracovať v Československej televízii ako produkčný relácie Vlaštovka a pôsobil tam v rokoch 1963 až 1973. „Byť produkčným v Československej televízii predznamenalo kariéru textára: veď predo mnou tam bol Jiří Štaidl a po mne Ondřej Suchý,” hovorí s úsmevom…

Cover_maly (1)V roku 1971 Karel Šíp založil hudobnú skupinu Faraon, v ktorej hral na basgitaru, spevákom skupiny bol Jiří Schelinger. On sám sa stal textárom, ako tvrdí, okľukou: „Bol som fascinovaný Semaforem, ich textami. Práve to bol popud, aby som ich skúsil písať sám. Najskôr zahraničné pesničky, o čosi neskôr i pôvodné.“

Vydavateľstvo Supraphon pripravilo Karlu Šípovi k životnému jubileu darček v podobe výberu 21 piesní na CDBLÁZNIVEJ KMET. Pôvodnú spoluprácu so skladateľom Jaroslavem Uhlířem (vrátane spoločného spievania a vystupovania) postupne doplnil textovaním melódií napríklad pre Karla Gotta, Marcelu Holanovou, Leonu Machálkovou, Rangers, Jana Toužimského či Petru Janů, a tých všetkých nájdeme aj na spomínanom CD.

Špeciálnou kapitolou v jeho hudobnom živote je dlhoročné priateľské partnerstvo s kapelou Olympic, prispievajúce k ďalšiemu reštartu tejto českej rockovej legendy. Výsledkom sú nielen Šípove absolútne hitovky z posledných troch dekád, vrátane hitov Když muž se ženou snídá, Ráno (Strano), Žízeň lásky (What A Feeling), Čau, lásko, Inženýrská, Kakaová, Sláva, jsou bály, Pane můj či titulní Bláznivej kmet. Popri zahraničných „coveroch“ teda Karel Šíp doplnil vtipnými, ľahko spievateľnými strofami a najlepšími refrénovými sloganmi napríklad i melódie Karla Svobody, Pavla Haberu, Jiřího Zmožka alebo Petra Jandy.

Sám Karel Šíp však aktuálne jubileum príliš neprežíva: „Momentálne by som na svojom živote nechcel meniť vôbec nič. Ani by som si neprial, aby som mal povedzme o dvadsať rokov menej. Došiel som k určitému rozumovému štandardu, o veciach viem viac, ako keď som mal štyridsať. Ak by bolo možné status quo zachovať, tak budem najšťastnejší človek na zemi,” dodáva s úsmevom.

Zdroj: SOUL FOR SHOW / SUPRAPHON 2015