Keď Hitler bral kokaín a Leninovi ukradli mozog – Bizarné historky z dejín – Milton Giles
Vedeli ste, že Hitler užíval kokaín? Že Stalin vykradol banku? Že telo Charlieho Chaplina po jeho smrti ukradli a požadovali zaň výkupné?
Giles Milton je majster beletrizovanej histórie. Jeho Bizarné historky z dejín, napísané osobitým, pútavým štýlom, ponúkajú stovku fascinujúcich historiek, čriepkov histórie, ktoré pôsobia ako výplody spisovateľovej fantázie, ale každé slovo na nich je pravdivé.
Hrdinami historiek sú osobnosti ako Hiroo Onoda, posledný japonský vojak, ktorý bojoval v druhej svetovej vojne ešte v roku 1974, Agatha Christie, ktorá sa v roku 1926 na jedenásť dní záhadne stratila, alebo Werner Franz, stevard, ktorý prežil pád Hindenburgu, keď vzducholoď v roku 1937 zachvátili plamene. Bizarné historky z dejín prinášajú aj odpoveď na to, kto zjedol posledného dronta, kto v skutočnosti zabil Rasputina a prečo má seržant Stubby štyri nohy.
Týmito faktograficky precíznymi historkami Giles Milton ukazuje v novom svetle rozličné neslávne udalosti a mnohé rázovité postavy (a zvieratá) z dejín, ktoré spoločne tvoria pestrú galériu špiónov, lotrov, kanibalov, dobrodruhov a otrokov naprieč dvadsiatimi storočiami a šiestimi svetadielmi.
Stratení – Michael Katz Krefeld
Mogens Slotsholm vedie nudný, osamelý život účtovníka. Jedného dňa sa rozhodne pre radikálnu zmenu a vezme veci do vlastných rúk. Okradne svojho zamestnávateľa a utečie za tajomnou známosťou do Berlína. V nemeckom hlavnom meste však jeho stopy náhle miznú.
Bývalý policajný vyšetrovateľ Thomas „Ravn“ Ravnsholdt sa ešte vždy vyrovnáva s násilnou smrťou svojej priateľky, keď ho kontaktuje atraktívna Louise, sestra strateného Mogensa. Ich spoločné vyšetrovanie prebudí k životu hrôzy minulosti a zavedie ich do obdobia tesne pred pádom Berlínskeho múra. Postupne odhaľujú zabudnutý prípad z archívu všadeprítomnej Stasi a jeho jemné nitky ich vrátia späť do prítomnosti a k prekvapujúcemu odhaleniu.
Od stresu k progresu – Patrick Holford a Susannah Lawsonová
Stres predstavuje súčasť moderného života, ktorej sa nemožno vyhnúť. Hoci pred životnými tlakmi neutečieme, môžeme zmeniť spôsob, akým na ne reagujeme. Ak ste uviazli v začarovanom kruhu napätia a únavy, v knihe Od stresu k progresu sa dozviete, ako si máte „resetovať“ myseľ a telo, aby ste mali pokojnejší, odolnejší a vyrovnanejší prístup k životu.
Autori Od stresu k progresu vám vysvetlia, ako:
- odhaliť spúšťače stresu a negativistické presvedčenia, ktorými škodíte sami sebe,
- skoncovať s úzkosťou a panikou,
- sa dobre vyspať a zobudiť sa svieži,
- si dodávať energiu prirodzeným spôsobom a nepadnúť do pasce cukru a stimulancií,
- prijímať vzpružujúce potraviny a živiny navodzujúce dobrú náladu,
- si účinnejšie organizovať čas,
- si zvyšovať odolnosť proti stresu.
Kniha Od stresu k progresu poskytuje jedinečnú kombináciu praktických riešení. Jej súčasťou sú okamžité zmeny, vďaka ktorým sa hneď budete cítiť lepšie, metódy rýchlej relaxácie, ktoré naozaj zaberajú, a tridsaťdňový akčný plán. Prináša komplexný a účinný program, pomocou ktorého v dnešnom rýchlo sa meniacom svete nielen prežijete, ale aj dosiahnete úspech.
Cukor – rafinovaný jed – Kurt Mosetter a kol.
Takto sa vyslobodíte z cukrovej pasce
Ak si telo preplníte cukrami, následkom nie sú len nekonečné útoky hladu, ale aj maniakálne zmeny mozgového metabolizmu.
Za nadmernou túžbou po cukre sa skrývajú zdravotné riziká. Priveľmi sladký spôsob stravovania vám neprivodí len nadváhu, zubný kaz a cukrovku, ale aj poruchu pozornosti sprevádzanú hyperaktivitou (ADHD), Alzheimerovu chorobu a rakovinu.
Aj keď zo stola a z taniera odstránite bežne používaný biely cukor, nemusíte sa zriecť ničoho, čo máte radi. Veď máme zdravé druhy cukru, ktoré nepoškodzujú metabolizmus, a rovnako tíšia chuť na sladké.
Výsledky dosiahnete postupnou zmenou stravovania, ktoré vyhovuje vášmu metabolizmu. Pritom sa pomaly, ale iste vyrovná aj nadmerné alebo nedostatočné zásobenie určitými živinami. Metabolizmus z toho všetkého profituje a vy navyše aj schudnete.
Recepty v tejto knihe vám ukážu, ako pomocou zdravých druhov cukru vyčaríte tie najchutnejšie dobroty – od domáceho chleba a nezvyčajných cereálnych zmesí cez výdatné jedlá a klasické múčne pokrmy až po džemy, koláče a dezerty.